Smarta hem – The Vithatt Way

Vi har valt att primärt jobba med ett system som heter Tuya och deras ekosystem. Detta är ett av världens största nätverk för IoT(Internet Of Things) och säljs under flera olika varumärken, men alla passar ihop med varandra. Så det spelar ingen roll om det står Malmbergs eller nedis på prylen, det kommer funka tillsammans ändå. Appen är väldigt enkel att använda men ändå avancerad. Skulle det vara så att man redan har köpt lampor och annat av någon annan sort redan, kolla ifall produkterna stödjer IFTTT(If This Then That), gör dom det kan man via denna tjänsten koppla ihop dem med detta systemet.

I Tuya systemet finns allt från automatiska kattmatare, köksmaskiner, trädgårdsbelysning till värmeelement, lampor, övervakningskameror eller väggpluggar. Allt kan styras och kontrolleras via en och samma app.

Är du en mer power-user och ändå skulle vilja köra Home Assistant så är det möjlig, men då behöver du använt Tuyas eller SmartLife appen för att installera dina grejer. Då kan man bara knappa in sina användaruppgifter i Home Assistant och alla grejerna kommer då in för vidare styrning. Det har även kommit en shield till Arduino som gör att du kan utveckla dina egna smarta grejer för Tuya systemet.

När vi ändå är inne på ämnet, kan vi nämna att en del av grejerna även går att flasha om med tasmota om man vill gå ‘Off-Grid’